Sanat Terapisi Nedir?


Sanat, yüzyıllardır insanların kendisini ifade etmesinde aracı rolü oynamaktadır. Sanat aracılığıyla yıllardır birçok ressam duygularını bir tuvale aktarmış, birçok yazar yazılar yazmış eserler ortaya koymuş ve kendini sanat aracılığıyla ifade etme şansını bulmuştur. Mısırlılar ve Yunanlar sanatın drama ve müzik dalıyla terapötik fayda elde etmiş, Osmanlı Edirne'de kurulan Darüşşifa'da musiki aracılığıyla sanattan terapötik olarak yararlanılmıştır.  İngiliz ressam Adrian Hill, tüberküloz hastalarıyla yaptığı resimler esnasında hastaların travma ve duygularını dışarı vurduklarını gözlemlemiş ve Sanat Terapisi kavramını ortaya koymuştur. İnsanın ve yaşamın en önemli parçalarından biri haline gelen sanatın, bireyin tıbbi tedavi sürecinde kullanılması sonucunda ortaya çıkan Sanat Terapisi en genel ifadeyle sanatsal araçlar kullanarak yaşamsal zorluklar, travmalar ve hastalıklar yaşayan danışanların duygusal durumlarının düzenlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu çerçevede disiplinlerarası bir yapı olan sanatın resim, müzik, dans, şiir ve görsel sanat gibi alanlarından faydalanılmaktadır (Bostancıoğlu ve Kahraman, 2017; Demir, 2022; Öz, 2015). Sanat terapisi, sanat malzemeleri aracılığıyla bireyin duygularını, düşüncelerini dışavurabilmesini sağlayan bir terapi yöntemidir. Sanat terapisinde, kimi zaman bilinçdışına bastırılan, yüzleşmekten çekinilen duygular, düşünceler veya anıların güvenle, daha rahat bir şekilde ifade edilebilmesi fırsatı yakalanır. Danışanlar bu duygularını sanat aracılığıyla keşfedebilir, yaşadığı çatışmaları, hayatındaki döngüleri fark ederek öz farkındalık sağlar. Bu öz farkındalıklar sayesinde danışanın kaygı düzeyi azalır ve öz şefkat geliştirebilir.

**Sanat terapisinde danışanların sanata dair bir yeteneğinin olması beklenmemektedir, gönüllü olarak sanat terapisine gelmesi yeterlidir. 

Kaynak

Bostancıoğlu, B. ve Kahraman, M. E. (2017). Sanat Terapisi Yönteminin ve Tekniklerinin Sağlık-İyileştirme Gücü Üzerindeki Etkisi.
Beykoz Akademi Dergisi, 5(2), s. 150-162.

Demir, V. (2022). Sanat Terapisi, Temel Psikoloji Kuramları ile Dışavurumcu Sanatın Bütünleşmesi. Ankara: Nobel Akademik Yayın-
cılık.